Jump to content
Happy Holidays! Limited Staff Responses: 1/20 - 1/31 ×

Nvidia has changed the render pipeline. Framedrops on Vive Pro 2+ RTX 4090.


Aleksandr_V
 Share

Recommended Posts

2 hours ago, Aragorn 76 said:

More precisely:

150% is, I guess, your global multiplier but the "Beat Saber" multiplier in SteamVR video settings is automatically set (for this game) to 11%, a very low value. I tried at 150% (global) with the default in-game multiplier (11%) and the final resolution is around 2600x2600 per eye with a frametime around 8ms (between 7 and 9). In that case, I confirm it is playable with no reprojection.

But if you increase the in-game multiplier in order to reach a resolution of 3100x3100, you will get a frametime around 20ms with permanent reprojection. 

Thanks for your help.

 

Yeah, I have mine in game multiplier at 150% as well running around 6300x6300. 

Link to comment
Share on other sites

I'm finding other threads on different forums about people having similar issues with their 4090's in VR but it doesn't seem like anyone has any real answer to the crummy performance we're all seeing.  Does anyone know if NVIDIA or Vive are aware any of this is happening?  I reported an issue and got a very generic response from Vive to follow a bunch of steps that just glancing at them all seem like a total waste of time.  I've reinstalled windows on a fresh SSD, new drivers and everything updated and the issues still persist.  For the premium of this dang card I feel like someone should at least be acknowledging the issue.  I got this thing specifically to improve VR performance and all it's done for me is cause problem after problem after problem. 

Link to comment
Share on other sites

@C.T.

Could you give us more information ? Your hardware ? Which Windows version ? Any special setting ?

Mine is brand new and I completely reinitialized W11.

I tested

- Game mode on/off

- HAGS on/off

- uninstalled iCue/MSI center

 

At the end, I still have a lot of reprojection (20%) in Beat Saber at 3k x 3k (90Hz) and framedrops. Similar problems with Arizona Sunshine, Space Pirate Trainer. Some other games run normally (despite framedrops from time to time) such as Moss II or Skyrim VR.

Many of us have this problem with a lot of headsets:

https://www.reddit.com/r/Pimax/comments/yoc9ia/8kx_upgraded_to_rtx_4090_from_3090_weird_lag/

RTX 4090: Latency / Lag Issue, Multiple HMD's Affected : SteamVR (reddit.com)

 

Link to comment
Share on other sites

Some extra tests today.

In Beat Saber, I modified the settings of the game : scale 1.0 and "multi sample antialiasing (MSAA) off. With these settings, reprojections disappear and I can reach a very high resolution of 6k x 6k per eye with a very low frametime (around 1.5 ms).

I tried to push MSAA to x2 and this is still ok but reprojection appears beyond that (x4, x8). Of course, MSAA is useless at this high resolution. I think this is the same problem with Space Pirate Trainer and maybe Arizona Sunshine.

 

However, as mentionned by Aleksander on this thread, you can still see micro-stuttering when cubes are close to me. FPSVR does not detect anything (no reprojection, no framedrop apparentely) but these micro-stutters are there.

Link to comment
Share on other sites

Tonight update: 3200 x 3200, 90Hz.

No problem with Google Earth VR or Vanishing Realms (despite some strange frame drops and micro-stutters from time to time)..

A lot of reprojection and stuttering in Arizona Sunshine, even with default settings. For me, it's unplayable.

Same with the demo "The Blue", Whale Encounter. It switches to 60 FPS (40% reprojection) !

Unfortunately, Space Pirate training generates a lot of reprojection and micro-stutters (very visible on hands) with MSAA off ! 

 

Link to comment
Share on other sites

I'm having the same issue with a 4090 and a i9 13900k on vive pro 2, win 11. 90hz, 120hz doesn't matter. Steam VR home shows dropped frames when moving my head. Changing my super sampling does not appear to take effect. I've closed out of all background applications.

Link to comment
Share on other sites

So what is the official response here? HTC still investigating? @C.T. 120hz still gives massive reprojection (and very noticable stuttering on objects). We hoping for a fix from nvidia or HTC? Any more information we, as users, can provide?

@JackripHave you turned off HAGS, any RGB (on gpu/motherboard), and monitoring software? In 90hz you shouldnt be getting framedrops anymore?

Link to comment
Share on other sites

On 11/20/2022 at 11:28 PM, Aragorn 76 said:

@C.T.

Could you give us more information ? Your hardware ? Which Windows version ? Any special setting ?

Mine is brand new and I completely reinitialized W11.

I tested

- Game mode on/off

- HAGS on/off

- uninstalled iCue/MSI center

 

At the end, I still have a lot of reprojection (20%) in Beat Saber at 3k x 3k (90Hz) and framedrops. Similar problems with Arizona Sunshine, Space Pirate Trainer. Some other games run normally (despite framedrops from time to time) such as Moss II or Skyrim VR.

Many of us have this problem with a lot of headsets:

https://www.reddit.com/r/Pimax/comments/yoc9ia/8kx_upgraded_to_rtx_4090_from_3090_weird_lag/

RTX 4090: Latency / Lag Issue, Multiple HMD's Affected : SteamVR (reddit.com)

 

@Aragorn 76

The game mode/HAGS/MSI are all off from my side.
I'm running i9-9900/4090 FE/32Gram/W10,22H2.

@Jaw_B

We have ongoing discussion with NVIDIA at the moment, seeking ways to resolve the issues you guys met. So any information provided can help us replicate the symptom on both sides to speed up the investigation. Thanks 

Link to comment
Share on other sites

I've tested Half Life Alyx, Moss and No Mans Sky today on Ultra 90hz and got crazy high reprojection rates and still dropping frames just not as bad as before.  Alyx was OK and somewhat playable if you could look past anything moving ghosting like crazy.  Moss was somewhat playable but also ghosting; getting like 35-40 FPS.  No Mans Sky was completely unplayable. Other titles that I've played for years aren't working either, titles with zero demand for any modern GPU, one called Tower Tag; it's completely unplayable as well.

This is with a fresh install of Windows 10, completely up to date.  All RGB controller type software off.   I even updated the firmware on the card from Gigabyte's website and still no improvement.  I also lowered the power-limit to 80% just to see if that perhaps made a difference. Nothing.  I even tried changing XMP profiles and disabling XMP profiles, nothing.  Something is definitely NOT ok.

I'm considering trying to return my card already...this is getting friggin' stupid.  Insane hardware costs from HTC, insane hardware costs from NVIDIA and we're months into the 4090 launch and no fix....heck, no WORD from anyone. 

System is:

ASUS x570 Tuf Gaming Plus wifi
Ryzen 9 5950x
32GB DDR
Gigabyte 4090 Windforce

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...