Jump to content
Happy Holidays! Limited Staff Responses: 1/20 - 1/31 ×

Vive base station not turning on


vwing
 Share

Recommended Posts

Hello,

 

So I tried plugging in my vive base station today, after a couple weeks of non-use, and it is not powering up at all. I removed it from the wall and tried using the same power cord that works with the working base station, but it's still not responding. I also tried plugging it in to my computer with a micro usb (while powered) and it is not being detected at all.

 

Any ideas? :(

Link to comment
Share on other sites

Same thing happend to me, No lights, Just looked dead but that was not the case. Got on live Chat and they walked me through the fix. It is sort of a reset method.

I could walk you through it but Im a newbee here and It might be better if you talked with support through live chat through the contact them tab. It is a step by step process. I will keep an eye on your post to see how you come along with this. Let us know.

Link to comment
Share on other sites

Okay,

I am going to post what fixed my base and it was dead, No lights, Nothing.

It is a step by step process so take your time and read carefully.

 

 


Please note that you should only do this is your base station does not work at all. Although this should be harmless there is a non-zero chance that it could make things worse.

First of all you will need to locate 2 files in SteamVR. Easiest way to locate this is right click SteamVR in your library, click Properties, Local Files, Browse Local Files.

From there go to tools\lighthouse\firmware\lighthouse_tx\archive\htc_2.0

The 2 files we need are "lighthouse_tx_htc_2_0-calibration-rescue-244.bin" and "lighthouse_tx_htc_2_0-244-2016-03-12.bin"

Step 1: With the base station un-powered, connect your station through Micro-B USB Cable to your PC
Step 2: Hold down the mode button and plug in the power cable to the station
Step 3: Once your PC has detected the station as a USB Mass Storage Device you can release the mode button
Step 4: The station should be called "CRP_DISABLED" and contain one file "firmware.bin", delete that file
Step 5: Copy over the file "lighthouse_tx_htc_2_0-calibration-rescue-244.bin" onto the drive
Step 6: Once the file has copied over, pull out the power lead
Step 7: Wait a few seconds and plug in the power again (DO NOT hold down the mode button this time)
Step 8: Within a few seconds the base station should rapidly flash green or red. If it's green please skip to step 10.
Step 9: If it is flashing red it means it could not be automatically fixed if so you will then need to contact VIVE directly for them to book the base station in for repair https://www.vive.com/support/
Step 10: Unplug the power cable again
Step 11: Repeat steps 1 thru 7 but now instead copy the "lighthouse_tx_htc_2_0-244-2016-03-12" file instead
Step 12: The base station should now be working again. Confirm it by setting it's mode to A and tracking with it alone (the other base turned off)

After that you can either switch back the bases modes to A and B for cabled sync or B and C for wireless sync.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...